CARAS- Carassius auratus gibelio

Lungimea 12-25 cm (rar 40 cm). Peşte paşnic, trăind împreună cu caracuda, pe care tinde s-o înlocuiască prin prolificitate, precocitate şi rezistenţă la lipsa de oxigen, supravieţuind în ochiuri de baltă gata să sece sau puternic încălzite (34-40OC). Se hrăneşte cu animale mici de apă, cu plante acvatice şi cu icrele caracudei. Reproducerea din mai până în august sau chiar din primăvară până în toamnă. Masculii mai mici decât femelele (sub 15 cm); cei din vara a doua prezintă fenomenul de "inversiune sexuală" (după ce au fecundat icrele, testiculele se transformă în ovare şi devin femele). Trăieşte în râurile cu un curs liniştit, mai ales în bălţile lor de inundaţie.