MREANA-Barbus barbus

Mreana

Lungimea 40-60cm (rareori 80 cm) Gura inferioară, cu buze cărnoase şi 4 mustăţi (cele anterioare mai scurte, decât cele posterioare). Preferă fundurile tari cu ceva prundiş sau scobiturile malului. Se hrăneşte mai ales noaptea cu viermi, moluşte, larve de insecte, chiar peştişori. Se reproduce prin aprilie-mai, urcând în grupuri, cu femelele în frunte, până aproape de zona păstrăvului, unde, la curent de apă repede, pe fund adânc, oietros sau nisipos, are loc depunerea icrelor care se lipesc de pietre. Icrele sunt otrăvitoare.