Oblete- Alburnus alburnus

 

 

  • Lungimea obişnuită 7-15 cm; cei din lacuri 15-20 cm.
  • Solzi moi, ce cad uşor.
  • Masculii, în timpul reproducerii, au pe cap tubercului mici, albi, conici.
  • Peşte vioi, de apă lin curgătoare, înotând mereu la suprafaţa apei "oblu" (înot în linii drepte cu bruşte cotiri pe loc) şi în "pânze" (cete de suprafaţă).
  • Se hrăneşte cu plancton, crustacei, larve de insecte.
  • Reproducerea în mai-iunie. femelele depun icrele la apă mică, în locuri cu multă iarbă şi alte plante de apă, de care icrele se lipesc