ROŞIOARĂ - Scardinius erythrophthalmus

Rosioara

  • Lungimea 20-30 cm, rar 35 cm.
  • Corpul colorat viu. Spatele albastru-verzui, laturile argintii-gălbui, abdomenul argintiu; înotătoarele roşii către margine;
  • Răspândită în râuri cu apă lină, în lacuri, bălţi, heleştee, bogate în vegetaţie.
  • Se hrăneşte destul de variat, în special cu mătasea broaştei, dar şi cu insecte, larve, viermi, ouă de melci acvatici, iar la maturitate şi cu puiet de peşte.
  • Se reproduce în aprilie-mai, femelele depunând icrele la rădăcina stufului şi a papurei.