ŞTIUCA - Esox lucius

Stiuca

Lungimea obişnuită 40-100 cm rar 1,5 m (2-15 kg; rar 25 kg şi excepţional 65 kg). Coloraţia, obişnuit verzuie, variază mult după felul apei, natura fundului, vârstă şi anotimp.

Preferă apele curate şi trăieşte, de obicei singură, în toate apele dulci stătătoare din ţară şi chiar în râuri (care formează bălţi) până în zona mrenei. Este cel mai lacom răpitor de apă dulce. Consumă peşti mari şi mici, păsări şi mamifere acvatice, broaşte, insecte, vânând mai mult dimineaţa şi seara. Se reproduce prin februarie-martie, când apa are 8-10OC în locurile proaspăt inundate.