DUNARITA - Sabanejewia Aurata

dunarita
Dunarita – Sabanejewia Aurata - face parte din supraclasa pestilor ososi, osteichthyes, clasa actinopterygii, subclasa neopterygii, infraclasa teleastei, supraordinul ostariophysi, ordinul cypriniformes, familia cobitidae, genul cobitis aurata.
In genul cobitis aurata, corpul pestilor este usor turtit lateral.
alt
Inaltimea acestor pesti este variabila. Au cate 5-17 pete laterale, de marime si aspecte foarte variabile. In lungul musculaturii laterale, septul nu apare ca o dunga longitudinala neagra, nu este vizibil prin transparenta tegumentului, iar petele laterale nu se contopesc cu el. La baza totdeauna are cate o pata, dorsala si ventrala, mica. In apele noastre, specia este reprezentata prin 4 subspecii.
Dunarita are lungimea de 5-10 cm, si in gura la mascul se gasesc 7-8 dinti faringieni si 9-11 la femele. Corpul dunaritei, este relativ scurt, inalt si gros. Inaltimea sa maxima se cuprinde de 5-6 ori in lungime fara coada. Are spatele arcuit. In zona pedunculul codal, dorsal si in jumatatea posterioara, are o muchie adipoasa tare , care in partea ventrala este slab vizibila la baza. Are solzii, mici,ce se acopera unii pe altii. Linia laterala este , scurta, si intrece cu putin baza. Dunarita are gura potrivit de mare, cu 6 mustati relativ de lungi si are lobulii buzei inferioare intregi, slab ondulati sau cu 2-3 mameloane foarte mici. Ochii sunt mici, foarte apropiati de frunte. Coloratia generala a dunaritei este cafeniu-violaceu. Pe spate are 5-8 pete dreptunghiulare, intunecate, cu reflexe aurii, ce alterneaza cu 5-8 spatii mai inguste, galbene-nisipii, uneori roscate, ce se intind in parti si pe laturi. Laturile au 6-11 pete mai mult sau mai putin dreptunghiulare. Abdomenul este alb argintiu sau alb-violaceu la exemplarele tinere. La baza cozii, pe pedunculul codal are doua pete alungite ce se ating intre ele si mai intunecate decat restul petelor de pe corp. Intre nari are o pata în forma de X sau semilunara.
Este o specie endemica in Dunare la peste 20 m adancime, la Cazane, Corabia, Oltenita, Silistra, Calarasi si în Cerna, Beloreca, Nera, Arges, Olt. Se mai intalneste pe funduri pietroase, si se hraneste cu insecte si larvele acestora. Se reproduce in lunile aprilie-iunie, în rauri mici, repezi si pietroase.