ȘALĂUL - STIZOSTEDION LUCIOPERCA-Fogassüllő

salaul
Este un pește răpitor de apă dulce din familia Percidae. El trăiește în apele curgătoare, bălți care pot avea și apă sărată cu o concentrație de până la 1 %. Preferă locurile cu substrat tare sau pragurile, unde adesea stă la pândă.
Șalăul are un corp alungit fusiform, pe spate are înotătoare caracteristică subdivizată, cu partea anterioară prevăzută cu țepi. Capul are o formă ascuțită, cu o gură largă prevăzută cu dinți ascuțiți, marginea branhiilor este zimțată. Ochii sunt mari. Corpul este acoperit cu solzi, având spatele de culoare cenușie verzuie, abdomenul fiind alb argintiu, iar înotătoarele sunt transparente, prima dorsală fiind țepoasă și vărgată.
Șalăul este un pește răpitor care trăiește în apele cu un curs domol, lacuri sau în apele din porturile Europei. El poate fi întâlnt în Elba, Odra, Rin, Dunăre sau afluenții acestora. Preferă apele adânci, tulburi, peștele poate atinge 40 cm - 1,30 m lungime, cu greutatea până la 19 kg, și o vârstă de 10 - 20 ani.
Depune icrele pe fundul apei, primăvara,din luna aprilie până în mai. Icrele se lipesc de plantele sau pietrele din apă. Sunt depuse pe substrat tare, mai ales pe crengile căzute în apă, fiind păzite de către mascul. Masculul va păzi icrele de alți pești, puietul devine apt de reproducție la vârsta de 2 - 5 ani când atinge o lungime de 30 - 40 cm.
Șalăul este după știucă cel mai important pește răpitor din Europa, el vede și în ape tulburi având un auz mai bun decât crapul..