FUSAR-ZINGEL STREBER-Német bucó

fusar

Este un pește bentonic, dulcicol, mic, de 12–17 cm din ordinul perciformelor. Trăieşte în râurile de șes, în curent puternic acolo unde substratul este pietros, nisipos sau argilos. Adesea se îngroapă în nisip, cu capul în amonte. Asemănător cu un fus de tors, este un pește cilindric și foarte alungit, cu capul ușor aplatizat și pedunculul caudal foarte îngust și lung. Are două înotătoare dorsale. Culoarea de fond este cafenie, cu partea ventrală gălbuie.

Pe flancuri există câteva benzi transversale late, negricioase, care ies în evidență. Seamănă foarte bine cu pietrarul (Zingel zingel), însă are pedunculul caudal mai gros şi mai scurt, benzile laterale mai slab evidenţiate, uneori contopite în pete mari alteori dispersate în multe pete mici, având și un număr mai mare de radii la înotătoarele dorsale.Hrana cuprinde o gamă largă de nevertebrate, icre sau chiar puiet de peşte.

Epoca de reproducere debutează în lunile timpurii de primăvară, începând luna martie si încheindu-se în luna mai. Dimorfismul sexual este slab pronunțat astfel încât sexele sunt recunoscute greu, exceptând perioada de reproducere, când femelele devin diforme, având corpul foarte dilatat.Icrele sunt depuse pe pietre sau plante în zonele unde curenții de apă sunt puternici.