Introducere primul numar al revistei

Introducere pentru primul număr al revistei periodice „Valea Crişurilor”

CUPRINSUL BULETINULUI INFORMATIV
- Sumarul proiectului
- Prezentarea echipei redacţionale
- Rezumat din primul număr
- Parteneri de proiect
INFORMAŢII
Periodica Valea Crişurilor
„Prezentare proiect – publicaţie informaţională despre valorile naturale, culturale şi atracţiile turistice ale Văilor Crişurilor”

În anul 2011, Asociaţia de Dezvoltare din Zona centrală Békés a câştigat din nou un proiect în cadrul Programului transfrontalier de cooperare Hu-Ro, care şi-a propus, împreună cu obiectivele strategice regionale, popularizarea Văile Crişurilor.
Publicaţia periodică gratuită are ca scop prezentarea, în formă tipărită şi digitală - www.korosokvolgye.com, a valorilor naturale, turistice, culturale, posibilităţi de programe, intermediind abordarea ecologică pentru populaţia locală dar şi pentru turiştii care vin în aceste zone. Prin cele şase apariţii gratuite, vom invita cetăţenii la ture deschise şi alte evenimente, atât pe partea maghiară cât şi pe cea română.
Obiectivul principal al acestei apariţii este prezentarea valorilor naturale, culturale, accentuarea protecţiei mediului pentru protejarea habitatelor, oferirea de sugestii, sfaturi pentru un stil de viaţă responsabil, consolidarea respectului faţă de natură dar şi apropierea mediului privat şi public de pe ambele părţi ale graniţei. Prin informarea despre realizarea dezvoltărilor, atracţiilor turistice, programelor şi diferitelor evenimente, încercăm să oferim o mână de ajutor pentru ca populaţia locală şi cei care ne vizitează să fie informaţi pe deplin despre posibilităţile turistice din regiune, şi prin aceasta să se poată bucura de experienţe memorabile din zona Văilor Crişurilor.
În acest proiect partenerul maghiar este Asociaţia Parcul Natural din Văile Crişurilor, iar partenerul român este Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius din Oradea, pe care le vom prezenta în acest rezumat.
Primiţi cu căldură revista noastră, care va apărea în curând!
Prezentarea echipei redacţionale
Tószögi György redactor-şef – Am 38 de ani şi sunt un tăticul fericit a doi copii. Trăiesc în localitatea Békéscsaba, aici am trăit mereu, în zona Crişurilor. Din tinereţe am fost entuziasmat de valorile naturale, fotografie şi publicistică. Interesul personal mi l-am orientat spre locurile natale şi la maturitate. În 2006 am fondat o revistă care a prezentat zona Crişurilor într-o formă mai restrânsă, dar cu tiraj naţional.
Acest magazin al Văilor Crişurilor care urmează să fie publicat este o extindere a revistei datorită muncii pline de bucurie, a unei echipe la fel de entuziaste, tinere şi motivate.
Boldog Gusztáv, redactor cordonator – Articole de protecţia mediului şi natură.
S-a născut în anul 1962, actualmente trăieşte în localitatea Békéscsaba. A studiat la Mişkolţ, profilul de antropologie culturală şi a absolvit ca inginer de protecţia mediului la Debreţin. Este un naturalist desăvârşit, participă la multe evenimente locale. Este expert în cunoaşterea valorilor naturale din regiunile sudice ale câmpiei maghiare, totodată susţine şi prezentări atractive şi pline de culoare. Cunoştinţele sale teoretice şi practice sunt exemplare.
Activitatea sa principală constă în educaţia protecţiei de mediu, respective prezentarea valorilor naturale.
Bonyhádiné Pásztor Enikő, redactor cordonator – Articole naturaliste şi despre promovarea mediului
– Actualmente se ocupă de educaţia mediului la Centrul de Vizitatori de la Văile Crişurilor din Békéscsaba. Ca şi membru al asociaţiei, participă la multe evenimente şi la realizarea proiectelor de sensibilizare şi conştientizare. La activităţile ecologice prezintă, pentru toate categoriile de vârstă, sfaturi despre cumpărăturile responsabile, despre gospodărirea ecologică, despre procedurile de compostare, dar şi despre alte practici de gestionare a deşeurilor. În trecut a organizat şi lecții verzi, în afara programului, la Şcoala Verde Remetekertváros din Budapesta şi a primit grupuri la prezentări practice în cadrul activităţii numite Gördülő-tanösvényen, din munţii Budai.
Súr Enikő, redactor cordonator – Articole turistice
– Ziaristă de un an şi jumătate la ziarul Gyulai Hírlap. Ca şi temă principală se ocupă de redactarea articolelor turistice. Pe lângă aceasta, participă şi la redactarea paginii turistice din ziarul sus amintit şi, totodată, la redactarea articolelor turistice locale. Prin articolele sale turistice din revista noastră, cititorii vor primi o descriere amplă despre câte o localitate din zona Văilor Crişurilor, amenajările turistice importante şi atracţiile acestora.
Szelekovszky László, redactor cordonator – Articole istorice-culturale
– De profesie inginer agronom şi de sisteme de irigaţie, diploma i-a servit la mai multe locuri de muncă. Din anul 1986 până la pensie, a ocupat funcţia principal la Consiliul Judeţean în domeniul protecţiei mediului şi naturii. A făcut lucruri importante pentru protejarea tumulilor din regiune, dar este şi foarte documentat privind viaţa foştilor mari proprietari de gospodării şi istoria castelelor, a localităţilor. Scrie cărţi şi ţine prezentări legate de aceste teme. Ca şi pasiuni, este preocupat de sculpturile în lemn. Este recunoscut în tot judeţul ca un specialist în protecţia mediului şi a naturii.
Rezumat din conţinutul primului număr:
Hrană pentru trup, suflet, spirit –
Festivalul Bioritm pentru degustători
Prezentarea Festivalului de BioRitm nu ar putea fi completă fără fundalul creativ. Pentru aceasta l-am rugat pe părintele spiritual şi, totodată, organizatorul principal, domnul Tóth Miklós, să ne introducă în spatele scenei. www.bioritmusfesztival.hu
Capelă în stil Baroc şi livadă de fructe peisagistică
„De la drumul dinspre Kétegyháza, printre fermele de la Sándorhegy apare un deal, iar sub cerul albastru senin de culoare mării se iveşte o clădire cu lumini. Cei care se aventurează în împrejurimile oraşului Gyula merită să viziteze cele paisprăzece staţii biblice şi capela renovate, aflată sub protecţia monumentelor istorice, toate amenajate în memoria descălecării din urmă cu 1100 de ani. Obiectivul este atractiv şi datorită faptului că este singura Golgotă la graniţa oraşului de băi din regiunea sud-estică a ţării.”
În căutarea conţilor
„Astăzi, castelele din judeţul Békéş aproape că au rămas doar amintiri. Pentru cea mai mare parte dintre ele se preconizează o soartă precară dacă nu cumva unele chiar vor pieri. Periodic, unele îşi schimbă gazda, proprietarii noi ajung aici cu speranţe mari şi idei, apoi acestea se transformă în dezinteres şi pier şi aceste iniţiative. În schimb sunt şi exemple pozitive precum castelul Almássy-Wenckheim de la Gyulavár, cel de la Bélmegyer - aflat pe câmpia împădurită, sau castelul Bréda recent luat sub aripă şi renovat exemplar. Şi ne mai dă o speranţă şi impozantul castel Almássy cu proiectele sale de protejare pe viitor.”
Coşul de nuiele de la Békés
„La Békés coşul de nuiele este precum şlapii la Szeged sau vinul de sub munţii din Tokai. Coşul este caracteristic acestei zone, s-a născut în patria nuielelor, lângă cursurile de apă. Tradiţia continuă de la tată la fiu...”. Colegul nostru a stat de vorbă cu doamna Kocsor Iulica, maistru artist popular şi împletitoare din Békés.
Cu ultimul Mohican, pe vârf de munte
„Poate e cea mai izolată localitate din judeţul Bihor, deşi pe vremuri era un sat plin de viaţă. Satul Bâlc acum a ajuns un cătun abia locuit, iar viitorul pare lipsit de speranţă în ciuda peisajului de o frumuseţe aparte. Singurul bărbat rămas în Bâlc este vânătorul Filip, cel care se străduie să ţină la respect animalele sălbatice. În urmă cu ceva timp l-am vizitat şi noi pe Filip şi pe femeile vârstnice rămase în sat.”
Regiunea KIS-SÁRRÉT
„Peisajul, toamna este poate cel mai frumos, când culicul strigă
întristrat peste păşunile îngălbenite şi mii de gâşte sălbatice
îşi caută loc de înnoptat pe heleşteuri. Sau primăvara? Când vârfurile munţilor Codru Moma încă sunt înzăpezite, dar pe
câmp nagâţul se face deja auzit şi egrete coboară printre stufuri înverzite. Poate vara? Când vânturi răcoroase pornesc dinspre pădurile de la Vákony după canicula arzătoare şi pe drumurile rurale arse se lasă încet praful? Şi iarna? Peisajul ceţos, trist, lacurile îngheţate, liniştea uriaşă a păşunilor. Sau toate laolaltă şi separat, aici, la marginea regiunii sudice, departe de centrul ţării şi de oraşe.”
Tură de ciclism de la Bihargós la Adea
Membrii asociaţiei Bihargós din Békéscsaba au cutreierat
aproapte tot Bihorul, pădurea Regală, peisaje îndepărtate
din Ardeal, cătune şi oraşe. De această dată au ajuns cu
bicicletele la Adea. Experienţele personale acum le împărtăşesc
şi cu cititorii paginilor din revista Văile Crişurilor.
Expoziţie itinerantă despre Văile Crişurilor
A pornit ca şi o idee de proiect, dar azi a ajuns o prezentare a gradului de conştientizare a importanţei mediului şi circulă prin toată ţara. Este vorba de expoziţia itinerantă a Asociaţiei Parcul Natural al Văilor Crişurilor. Expoziţia ilustrată cu fotografiile şi desenele participanţilor prezintă o oportunitate interesantă şi apare cu o notă educaţională specifică în instituţiile publice, cu sfaturi practice, idei de “înverzire” ecologică şi tematici propuse mediului cotidian. După judeţele din zonă, ne-am prezentat şi în alte regiuni, dar şi în zona capitalei.
Plante tămăduitoare în Valea Crişurilor
Merită să ne documentăm în literatura plantelor medicinale, să aflăm la ce fel de boli putem primi ajutor din lumea câmpiilor şi a pădurilor -prin plantele lor. Prin acest serial de articole despre plantele medicinale ce le putem găsi în zona Crişurilor, încercăm să dăm o mână de ajutor celor care se tratează tradiţional natural, dar şi celor care vor să prindă gustul colectărilor individuale şi folosirii plantelor tămăduitoare.
Articole permanente, la care cititorii noştri
pot găsi mereu scrieri asociate:
1. Valoare naturală
2. Valori culturale
3. Interviu
4. Portret de localitate
5. Teme actuale de mediu
6. Dezvoltări turistice
7. Recomandare de expediţie
8. Obiective turistice speciale
9. Stil de viaţă sănătos
10. Stil de viaţă responsabil
11. Prezentarea evenimentelor
12. Artă şi literature
Administrator Poiect: Asociaţia de Dezvoltare din Zona centrală Békés
E-mail: korosokvolgye.com
Web: www.korosokvolgye.com
www.facebook.com/kozepbekes
Telefon: +36-66/445-887
Asociaţia de Dezvoltare din Zona centrală Békés este rezultatul colaborării dintre Békés, Békescsaba şi Gyula. S-a înfiinţat în anul 1997, cu scopul de a ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care trăiesc în regiune, să susţină viaţa socială economică şi culturală, să creeze o legătura nouă între sat şi oraş şi să creeze o bază stabilă pentru colaborarea celor trei oraşe din zonă. Obiectivele asociaţiei - în coerenţă cu strategiile de dezvoltare - este să realizeze cele de mai sus prin proiecte cu finanţări diverse. Asociaţia s-a angajat în corelarea resurselor celor trei localităţi majore şi, totodată, s-a axat pe popularizarea valorilor comune. Printre priorităţi se află ajutorul oferit pentru valorificarea produsele agricole locale de foarte bună calitate, protejarea mediului şi dezvoltarea turistică. Este foarte important pentru asociaţie ca valorile din zonă să fie accesibile atât pentru populaţia regiunii cât şi pentru turişti, iar regiunea să reprezinte un loc bun şi plăcut pentru timp liber şi recreere. Pentru aceasta, privind dezvoltările, obiectivul primordial îl reprezintă durabilitatea.
Asociaţia de Dezvoltare din Zona centrală Békés
KBC- Arad Asociaţia de Dezvoltare
Loc. Békéscsaba 5600, Piaţa Szent István, nr. 7
Telefon/fax: 0036-06-66/445-887, mobil: 0036-06-20/229-5055
Web: www.kozepbekes.hu, E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Partener de proiect 1: Asociaţia Publică Parc Natural din Văile Crişurilor
Asociaţia s-a înfiinţat în anul 2002 pentru coordonarea programelor de protecţia mediului şi a naturii, şi pentru dezvoltarea turistică ecologică în regiunea Văile Crişurilor şi aşa foarte bine definită