Rafting de senzaţie pe torenţi primăvărateci (nr. III)

Topirea zăpezilor şi ploile de primăvară umflă râurile montane oferind şansa unor partide de rafting pe ape învolburate. Iar senzaţiile trăite când călăreşti torenţii  înspumaţi sunt cu totul altele decât la raftingul pe cursuri line. O spun nu doar amatorii ci şi profesioniştii.
„Am mai vâslit pe 20 de râuri din ţară, dar încă nu am păţit aşa. După ce torentul ne-a răsturnat, m-am dus vreo 25 de metri fără să mă redresez”, povestea chiar Pinter Istvan după o aventură cu colegii salvamontişti pe râul plin de hopuri care alimentează barajul Drăgan.
crisul repede


La fel de năvalnic e primăvara şi Crişul Pietros, care îşi adună afluenţii din zona Boga-Padiş pentru a se vărsa apoi în Crişul Negru.
Astfel că şi orădenii Mihai Moş şi Claudiu Roşca, experimentaţi în sporturi extreme, s-au răsturnat şi ei la cea mai înaltă cascadă, de circa cinci metri, când au coborât seria de săritori dintre Boga şi Pietroasa, pe un traseu de circa zece kilometri. „Echipamentul e extrem de important. Vestele de salvare, pe lângă că te ajută să înoţi, mai şi atenuează loviturile de bolovani. Casca de protecţie e utilă, de asemenea, atât pentru bolovani cât şi pentru crengile care coboară, uneori, până aproape de firul apei”, ne atenţiona atunci Claudiu Roşca.

Trasee pe defilee, pentru novici
Trasee mai indicate începătorilor sunt pe defileul Crişului Negru, de la Beiuş la Şoimi (30 – 40 km) sau în Defileul Crişului Repede, între Bulz şi Vadu Crişului (circa 40 km). Oricum, prima cursă e bine să fie făcută sub directa supraveghere a unui iniţiat.
Dealtfel, atât Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor şi Centrul de sporturi de aventură de la „Extreme Zone Adventure” din Vadu Crişului (alias Master Adventure), oferă echipament şi asistenţă pe cele două trasee de rafting. Numere de telefon, detalii şi preţuri se găsesc pe site-urile www.salvamontbihor.ro, www.rafting-kayaking.ro sau www.extreme-zone-adventure.ro.
Şi pentru a dovedi turiştilor sau patronilor interesaţi de team-building-uri că sunt pe mâini bune, Radu Tănase şi Ionuţ Ferche de la EZA şi Master Adventure au făcut cursuri pe râul Soca din Slovenia şi au devenit astfel primii instructori cu atestat internaţional pentru rafting din România.
Totuşi, Radu Tănase tine să îi liniştească pe amatorii de rafting. “Cu un echipament bun şi cunoştiinţe minime de înot nu ai de ce să îţi faci griji. În cel mai rău caz rişti să faci o baie în apă rece, ceea ce se poate trece în contul aventurii şi distracţiei. Oricum, noi însoţim şi suntem gata să intervenim oricând e nevoie”, asigură Radu.
Curăţenie şi ecologie, prin rafting
Lăudabil e că organizaţiile de instructori de rafting amintite mai sus colaborează şi în domeniul protecţiei mediului. Astfel, încă din septembrie 2010, salvamontiştii bihoreni şi instructorii EZA le-au propus tuturor primarilor din zona Defileului Crişului Repede să-i însoţească la ture de rafting pentru a observa dacă şi câte gunoaie aruncă localnicii sau turiştii în apă.
Ideea a fost preluată şi de Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Crişuri, care încă din vara anului 2011 s-a aliat cu Serviciul Salvamont şi cu Master Adventure pentru a sensibiliza localnicii, prin intermediul unor ture de rafting, privind peisajul dezolant, cu flacoane, pungi şi cârpe agitate de crengile de pe malul Crişului Repede.
„Această imagine nu se poate schimba decât dacă cetăţenii înţeleg că trebuie să îşi schimbe modul de viaţă iar autorităţile locale înţeleg că este absolut vital să fie mai implicate în ceea ce priveşte buna gospodărire a apelor” declara Pásztor Sándor, din partea ABA Crişuri.
Foto: EZA şi Master Adventure