Prinţul Charles, la contele de Valea Crişului


Prinţul Charles al Marii Britanii e un promotor fidel al turismului tradiţional din Transilvania şi chiar a cumpărat case autentice pe care i le îngrijeşte prietenul său, contele Tibor Kalnoky de Valea Crişului.
La rândul său, contele Kalnoky de Köröspatak şi-a restaurat vechile proprietăţi redobândite în zona Valea Crişului (Sepsiköröspatak) de lângă Sf. Gheorghe. Iar această comună este singura localitate din România care păstrează, prin numele ei, legătura cu zona Crişurilor, indicând astfel originea vechii familii aristocratice Köröspatak.
Astfel, se crede că primul conte Kalnoky, originar din zona Crişurilor, a fost înnobilat, în secolul XIII, de suveranul Ungariei, după ce i-a salvat viaţa la o vânătoare, ţintind ursul năpustit asupra regelui. În plus, Kalnoky I a primit moşia din Covasna (asemănătoare peisagistic cu zona montană a izvoarelor Crişurilor) precum şi o stemă nobiliară cu un urs săgetat.
Kalnoky al 25-lea şi-a petrecut tinereţea în Franţa, Olanda şi Germania, căsătorindu-se apoi cu Anna, în Ungaria. Împreună s-au reîntors la conacul de familie din Valea Crişului, unde şi-au dat copiii la şcoală.
Vădindu-şi viziunea europeană, Tibor Kalnoky a transmis repetat presei un mesaj inter-cultural şi eco-turistic: „Ştiţi că, în străinătate, din când în când, este o presă mai negativă pentru România şi noi încercăm aici cu turismul să arătăm cum este România adevărată. Identitatea noastră nu contează dacă este maghiară sau română, este o identitate comună şi mare parte din identitatea României este apropierea cu natura”.
Iar graţie turiştilor străini, inclusiv Prinţului Charles, care au îndrăgit proprietăţile renovate de Tibor Kalnoky, complexul turistic al acestuia a intrat şi în topul celor mai bune „10 vacanţe în sălbăticie” şi al celor mai bune „10 vacanţe etnice din lume”, topuri realizate de prestigioasa publicaţie «The Independent».

În 2011, Prinţul Charles a gustat miere, polen şi prune uscate cu nucă de pe Valea Barcăului, colectate de fundaţia Agapis din Sălaj, cu ocazia viztării unui alt centru de coletare, a Fundaţiei ADEPT Transilvania. “Am vizitat această unitate de colectare şi procesare pentru că reprezintă o legătură esenţială între natură, peisaj şi comunitatea locală, asigurând prosperitatea economică prin protejarea biodiversităţii naturale (...) Sper ca modelul de faţă să fie replicat şi în alte regiuni din România şi să ajute la supravieţuirea comunităţilor şi peisajelor bogate şi valoroase din ţară.”
Cel mai vechi conac, în ruină
Cel mai vechi conac bihorean declarat monument istoric este cel al familiei Borşa din Suplacu de Tinca – comuna Căpâlna. Istoria familiei Borşa a fost una zbuciumată. Voievodul transilvan Roland Borşa, învingător al tătarilor, provenea dintr-o familie de pe valea Borşei (judeţul Cluj) afluentă a Someşului Mic. Fiindcă în 1285 regele Ladislau al IV-lea Cumanul i-a retras temporar voievodatul, Borşa şi fraţii săi l-au omorât pe rege în 1290, lângă Donjonul din Cheresig (prezent şi azi la graniţa dintre Bihor şi Hajdu Bihar). Notăm că şi ramura bihoreană a familiei Borşa s-a format în secolul XIII.

Conace monument istoric din Bihor
Pe lista monumentelor istorice din judeţul Bihor figurează şi conace şi palate, unele aflate în ruină. Cu menţiunea că palatele din Oradea le vom prezenta într-un articol separat, iată conacele din Bihor incluse în Patrimoniul cultural național al României:
Ruinele conacului şi mănăstirii familiei Borşa din Suplacu de Tinca;

Ruinele castelului familiei Toldy din Sânnicolaul Român;
Castelul Bathyanyi (azi Spital) din Aleşd;
Conacul Markovic din Arpăşel – comuna Batăr;
Conacul din Aştileu;
Castelul Degenfeld-Schomburg din Balc;
Casa Forgach şi Casina Română din Beiuş;
Curia nobiliară Fenyes (ruină), din Ciocaia;
Conacul Miskolczy din Ciumeghiu;
Conacul Frater şi Conacul Draveczky din Galoşpetreu;
Castelul de vânătoare Zichy din Poiana Florilor - Aleşd;
Castelul de vânătoare Zichy din Gheghie;
Conacul contelui Dominic Zichy (azi şcoală) din Lugaşu de Jos;
Castelul Tisa din Ghiorac;
Castelul Csaky (azi Primărie) din Marghita;
Conacul Komarony din Otomani;
Palatul Arany Janos şi Casa Roth Armin din Salonta;
Palatul Stubenberg din Săcueni;
Conacul (azi, Azil de vârstnici) din Sălard;
Castelul Thelegdy (azi şcoală) din Tileagd;
Conacul Zathureczky din Ţeţchea;