Welcome

Bun venit pe pagina de web a Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius!

STOP ABUZURILOR

 

STOP ABUZURILOR privind pescuitul în județul Bihor, în anul 2018

(Vă ia 5 minute să citiți)

Varianta scurtă: în Bihor sunt contracte de utilizare a resurselor acvatice vii încheiate pentru Crișuri cu 2 asociații, noi și AJVPS Bihor. Contractul nostru a fost recunoscut de către ANPA până în 2017, inclusiv, dar și de către AJVPS Bihor, care l-a și contestat în instanță, momentan renunțând la proces.

 

 

Activitatea de pescuit se practică în baza permisului de pescuit, emis de către ANPA. Nu putem trece cu vederea

faptul că în 2017 ANPA nu a tipărit necesarul de permise la nivel național, iar în 2018 se pare că a distribuit doar o parte (insuficientă) a permiselor.

 

 

Asociația noastră a făcut demersuri în instanță pentru a obține permisele de pescuit!

 

Dacă doriți detalii, inclusiv ”picante”, vă invităm să parcugeți următorul text:

 

În primul rând trebuie să reamintim că pescuitul se practică în baza permisului ANPA, nu a carnetului de membru.

 

Ca să fim mai clari, ANPA=Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, administratorul resurselor acvatice vii din România, instituția care predă apele în gestiune către asociațiile de pescari sau Ocoalele Silvice (în cazul multor ape de munte).

 

A devenit evidentă ”dragostea” dintre ANPA și (Asociația Generala a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi) AGVPS în anul 2017, când majoritatea apelor au fost atribuite în gestiune AJVPS-urilor (Asociațiile Județene ale Vânătorilor și Pescarilor Sportivi aflate în subordinea AGVPS), iar permise ANPA pe 2017 nu am auzit să fie distribuite altor asociații decât AJVPS-urilor (cam prin iulie). Este evident faptul că ANPA nu a tipărit și distribuit necesarul de permise de la nivel național!

 

Referitor la permise, probabil AJVPS Bihor va invoca faptul că doar ei au dreptul de a elibera aceste documente, că ale noastre nu sunt valabile (sunt 6 ani de când tot ”auzim”; credem că și voi v-ați săturat de această placă).

 

Atenție vorbim despre PERMISE nu despre carnete de membru!

 

Ajungând la contracte, asociația noastră are contract pe mai multe ape din județul Bihor (incluzând Crișul Repede de la Vadu Crișului la frontieră sau Crișul Negru de la Drăgănești la Tămașda), ATENȚIE, încheiat în 2007 pe perioada de existență a asociației (contract recunoscut și publicat de ANPA pe site-ul lor în ianuarie 2017). În baza acestui cotract ANPA ne-a transmis permise de pescuit în perioada 2008-2016.

 

În Ordinul 60/2017 (actul normativ apărut pentru preluarea în atribuire a apelor, cu dedicație pentru AJVPS-uri și din punctul nostru de vedere, fără a urmări eficiența unui management piscicol în favoarea apelor, peștilor sau pescarilor) există următorul articol:

”Art. 14. - Contractele aflate în derulare produc efecte juridice până la TERMENUL PREVĂZUT ÎN CONTRACT.

Vă vine să credeți sau nu, dar AJVPS Bihor a atacat în instanță contractul nostru și a dat în judecată și ANPA pentru a ne retrage dreptul de a elibera permise pescuit. S-a renunțat la acest proces ulterior semnării contractului lor, pe baza Ordinului 60/2017, în luna octombrie 2017. Momentan AJVPS Bihor NU recunoaște acest contract!

 

Acest Ordin 60/2017, este atacat în instanță de către asociația noastră și de către alte entități, fiind unul abuziv și mai ales neconstituțional. Doar că știți, durează, până se obțin decizii ale Judecătoriilor.

 

Revenind la procedura de atribuire a apelor, această simulare (cu foarte mici excepții) de a face un concurs pentru predarea gestiunii apelor către AJVPS-uri, vă prezentăm câteva informații despre ce a presupus aceasta: realizarea unei documentații stufoase în baza aceluiași Ordin 60/2017 la care se dădea punctaj mai mare pentru paznici înarmați (a se înțelege paznicii de vânătoare ai AJVPS-urilor), pentru numărul de membri (e clar că la nivel național AJVPS-urile au cei mai mulți membri; sunt foarte mulți pescari care merg din inerție ”la filială să vizeze permisul”) și alte criterii clare în favoarea AJVPS-urilor.

 

Nu mică ne-a fost mirarea că punctajul obținut de asociația noastră a fost unul mai mic decât al AJVPS Bihor, ba mai mult, dosarul nostru a fost respins pentru că nu avea un document, certificatul de grefă în termen, (deși aveam alte acte care să justifice lipsa acestuia). Curios cum, în urma contestației, o altă asociație din Hunedoara a câștigat atribuirea unei ape, deși nici aceasta nu avea certificat de grefă și inițial a avut dosarul respins. Se poate observa din avion corupția din interiorul ANPA.

 

În acest sens, am realizat o plângere penală adresată împotriva ANPA pentru abuzul în serviciu datorat faptului că nu ne-a transmis nici măcar permisele plătite aferente lunii ianuarie 2017 (când încă se plăteau 30 lei la Trezorerie/permis). Ca să nu mai pomenim de faptul că știm că s-au dat în jur de 5 amenzi în zona Beiușului pentru lipsă de permis ANPA (una dintre ele a fost contestată, cea a singurului pescar care ni s-a adresat și mai mult ca sigur că se va câștiga, vă ținem la curent), un abuz bazat pe vidul legislativ, care a creat un precedent periculos în județul Bihor (altundeva, curios, nu am auzit să fie date amenzi pt. lipsă de permis ANPA).

La sfârșit de 2017 am fost în control și am depistat pescari membri AJVPS Bihor fără a avea permisul ANPA. Erau sancționabili, nu-i așa?

 

Amintim cu această ocazie faptul că acordăm asistență juridică gratuită tuturor membrilor noștri care suferă abuzuri pe malurile apelor și mai ales celor care sunt amendați că au pescuit ”fără permis”/nu au putut prezenta ”permisul”.

 

În altă ordine de idei, există următoarea situație, ipotetică: Un pescar obține, contra unui tarif 0, direct de la inspectorul ANPA un permis albastru (pentru ape necontractate gen Dunăre sau Marea Neagră), dar îl folosește să zicem pe Crișul Repede, în Oradea. Dacă ar fi controlat de către jandarmi, polițiști, reprezentanți ai Gărzii de Mediu sau ANPA (doar aceste 4 instituții au drept de control pentru a solicita permisul de pescuit) și prezintă acel permis care a costat 0 lei nu poate fi sancționat! Cum așa?! Simplu, legea sancționează lipsa sau neprezentarea permisului de pescuit, nu specifică faptul că acesta trebuie să fie pentru ape contractate sau nu, nu specifică faptul că trebuie să fie însoțit de un carnet de membru al unei anumite asociații sau nu. Deci acel pescar ar fi într-o deplină legalitate, conform legii.

 

Nu încurajăm pe nimeni să profite de acest haos legislativ, deoarece asociațiile asigură (teoretic) pază, populări, curățenie sau educație din sumele obținute sub forma cotizației de membru.

 

Nu putem uita însă situațiile absolut hilare, de acum câțiva ani, când se putea pescui legal cu cei 30 de lei achitați la Trezorerie (costul permisului ANPA). În cadrul controalelor coordonate de către AJVPS Bihor, dacă erau surprinși 3 pescari, unul doar cu cei 30 de lei plătiți pt permisul ANPA, altul membru AJVPS Bihor (30 de lei plătiți pt permisul ANPA+restul cotizație de membru) și altul membru Aqua Crisius (30 de lei plătiți pt permisul ANPA+restul cotizație de membru), atât de departe putea merge dezinformarea și manipularea încât angajații AJVPS Bihor susțineau că doar primii 2 pescari erau în ”legalitate”. De parcă nu era evident faptul că permisul ANPA e același pentru orice pescar și că s-a trecut de la minciună la discriminare.

 

Revenind la subiectul nostru principal, asociația noastră are pe rol un proces prin care obligăm ANPA să încheie act adițional la contractul nostru de exploatare durabilă prin pescuit recreativ sportiv a resurselor acvatice vii, întrucât în alte județe au fost încheiate aceste acte adiționale cu mai multe asociații.

 

Probabil vom contesta în instanță și rezultatele comisiei de evaluare a documentațiilor pentru atribuirea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ (în baza Ordinului 60/2017).

 

Cineva trebuie să răspundă pentru această situație haotică, ce domnește peste pescuitul recreativ la nivel național, dar mai ales la nivelul județului Bihor!

 

În încheiere, am preluat și modificat o vorbă a lui Abraham Lincoln, despre adevăr și prostie: ”Poți să prostești unii pescari tot timpul și toți pescarii un timp, dar nu poți să prostești toți pescarii tot timpul”.

 

Vă dorim fire întinse! Apreciem practicarea pescuitului cu eliberarea capturilor!