Articole

Ziua Liliacului Carpatin 2018

 

Pentru al V-lea an consecutiv, organizăm Ziua Liliacului Carpatin, o sărbătoare a ariei protejate de pe Valea Iadului.

Această ediție este organizată în cadrul proiectului ”Pentru natură în Țara Crișurilor” finanțat de Fundația pentru   Parteneriat și MOL România. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.

Liliacul Carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale care a devenit o arie protejată de interes național, mai precis o rezervație naturală cu suprafața de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz și Curățele.


Sărbătoarea este programată să înceapă sâmbătă, 16 iunie 2018, de la ora 10, la Coada Lacului, pe platoul de vis-a-vis de Vila Sanda (la intersecția cu drumul către Meziad).

În prim planul sărbătorii se află elevii și natura. Cei 132 de elevi care vor participa la concursul interșcolar prilejuit de ”Ziua Liliacului Carpatin” sunt selectați prin intermediul unor chestionare, aplicate după prezentările și workshopurile despre activitatea de ”Junior Ranger” și biodiversitatea ariilor protejate aflate în raza localității lor natale.

În cadrul evenimentului va avea loc un târg de produse locale, specifice județului Bihor. 

Unul dintre cele mai importante momente din cadrul Zilei Liliacului Carpatin va fi concursul de gătit la ceaun. La acest concurs se pot face înscrieri până la data de 10 iunie 2018 pe pagina de facebook: www.facebook.com/AquaCrisius sau transmițând un mesaj aici, pe pagina evenimentului.

De asemenea, mulțumim tuturor școlilor participante la această ediție a Zilei Liliacului Carpatin: Școala Gimnazială nr. 1 Curățele, Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială ”Alexandru Roman” Aușeu, Școala Gimnazială nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială nr. 1 Sântandrei, Școala Gimnazială nr. 1 Avram Iancu, Școala Gimnazială nr. 1 Urvișu de Beiuș, Școala Gimnazială "Floare de Lotus" Sînmartin, Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, Școala Gimnazială nr. 1 Diosig, Liceul Teoretic ”Constantin Șerban” Aleșd, 

Anul acesta vă așteptăm cu: 
- Concurs interșcolar cu teme de mediu
- Treasure hunt-surpriză
- Târg produse locale – produse alimentare și artizanat

Afiș: Marcus Drimbea