BABUŞCĂ-Rutilus rutilus-Bodorka

Este un peşte puţin pretenţios care trăieşte în aproape toate apele de la şes şi deal,în ape stagnante sau curgătoare preferând zonele lente. Corpul este aplatizat,aproape simetric curbat,în profilul dorsal și ventral.Corpul alungit, 20-30 cm; în lacuri şi heleşteie 10-15 cm. Gura este mică, orientată anterior,cu buza inferioară,puțin mai mică decât cea superioară.Solzii sunt mari,cenuşiu-albăstrui pe partea dorsală şi argintii pe flancuri. Irisul este portocaliu,iar înotătoarele au şi ele o nuanţă portocalie. Poate fi confundată cu roşioara (Scardinius erythrophthalmus),dar aceasta are corpul ceva mai robust, înotătoarele mai intens pigmentate,iar gura este orientată superior. Masculii, în perioada reproducerii au pe corp şi înotătoare tuberculi albi.De asemenea, distingem babușca de văduviţă ( Leuciscus idus) pentru că aceasta din urmă are solzii mărunţi şi forma corpului ceva mai alungit. Locurile de reproducere sunt apele mici şi liniştite însorite şi bogate în vegetaţia  pe care femela va depune icrele.Se reproduce în aprilie-mai, trecând din râuri în bălţi, unde femelele depun icrele pe vegetaţia submersă.Se hrăneşte cu larve de insecte (friganele), moluşte şi crustacee mici, uneori şi cu propria progenitură, însă hrana principală este mătasea broaştei.