BIBAN-Perca fluviatilis-Sügér

Peşte de apă stătătoare, cel mult lin curgătoare, bibanul populează aproape orice tip de habitat ce se încadrează cerinţelor sale modeste,cantonându-se în vegetaţia de la mal. Este un peşte cu talie echilibrată,atingând o lungime cuprinsă între 20-30 cm(rar 50-60 cm),puţin aplatizat şi alungit, cu solzi mărunţi şi aspri,brun-măslinii pe spate, mai deschişi pe flancuri. Din loc în loc este brăzdat cu dungi late transversale,mai lungi sau mai scurte,care se văd mai bine sau mai slab în funcţie de starea animalului. Dorsal are două înotătoare, prima cu radii ţepoase şi cu o pată intensă de culoare neagră spre capăt, cealaltă având doar radii moi.Caudala, dar mai intens anala şi ventralele, prezintă pigmentație roşu-portocalie.Poate fi confundat cu ghiborţul (Gymnocephalus cernua) acesta însă are corpul fără benzi verticale,lipsindu-i și pata neagră de pe înotătoarea dorsală. Reproducerea începe primăvara,din luna martie,imediat după topirea zăpezii și până în luna mai. Icrele sunt depuse în panglici,ce uneori depășesc un metru lungime, agăţându-se de plantele de la mal. Puii se hrănesc cu plancton, adulţii consumând aproape orice fel de hrană (raci,viermi,scoici,melci de apă,larve de insecte,icre,broaște) chiar şi peşte.