CARAS-CARASSIUS AURATUS GIBELIO-Kárász

Peşte paşnic, provenit din Asia, fiind o specie invazivă în România, care a înlocuit specia nativă caracuda (Carassius carassius), fiind foarte comun în țara noastră. Poate trăi aproape în orice fel de apă, de la bălți cu sau fără vegetație și până la râuri lente, supravieţuind în ochiuri de baltă gata să sece sau puternic încălzite (34-40oC). Suportă bine deficitul de oxigen,nefiind pretențios la calitatea apei.

Aspectul corpului este ușor alungit, dar robust, curbura dorsală fiind mai evidentă decât cea ventrală.

Solzii mari sunt brun-cenușii pe spate şi argintii pe flancuri, cu înotătoarele cenușii.

Se deosebește ușor de crap (Cyprinus carpio) pentru că acesta are mustăţi. Lungimea poate fi cuprinsă  între 12-25 cm (rar 40 cm).

Meniul acestei specii este diversificat,de la râme,larve și insecte adulte,până la alge și plante.

Reproducerea din mai până în august sau chiar din primăvară până în toamnă. Masculii mai mici decât femelele (sub 15 cm) și foarte puțini în rândul populațiilor de caras. Specia se înmulțește prin ginogeneză, icrele lor fiind fecundate de masculii altor pești, dar rezultatul înmulțirii ne certifică că sunt 100% carași.

Trăieşte în râurile cu un curs liniştit, mai ales în bălţile lor de inundaţie și lacuri.