CLEAN - Leuciscus cephalus-Fejes domolykó

Specie de apă curgătoare, preferă râurile din zona colinară cu substrat pietros, nisipos sau argilos. Trăiește solitar sau în grupe mici.Tinde să avanseze altitudinal tot mai mult, fiind în multe ape o prezență obișnuită chiar și în zona păstrăvului. Uneori trăiește și în bălți formate după revărsarea râurilor mari. Lungimea obișnuită de 25–30 cm, maximală 90 cm; greutatea obișnuită 200 g, maximală 8 kg. Poate trăi 22 ani. Este un pește de formă alungită,robust şi doar puțin comprimat lateral. Solzii au mărime medie și sunt brun-cenușii sau verzui pe spate şi argintii fără luciu pe lateralele peștelui,iar înotătoarele au o nuanță roșie. Gura este mare iar buza depășeşte ochiul, caractere ce-l diferențiază de ruda sa cleanul mic (Leuciscus leuciscus). Cleanul mai poate fi confundat cu văduvița ( Leuciscus idus) aceasta însă are corpul mai plat, gura mai mică, solzii mai mărunți și înotătoarele de un roșu ceva mai intens. Depune icrele în curent pe pietre, în perioada aprilie-mai.Este un pește omnivor, foarte vorace. Mănâncă insecte, pești, chiar broaște și șoareci, resturi vegetale, hrănindu-se, în special, noaptea. Vara mănâncă mai mult raci, primăvara, viermi, cărăbuși și alte insecte ce cad în apă, larve de insecte; toamna mănâncă broaște, ce se adună pentru iernat, și pești.