AVAT-ASPIUS ASPIUS-Balin

Trăiește singuratic, în curent puternic, deopotrivă în apele curgătoare, cât și în cele stagnante mari, de la șes până la zona colinară. Preferă fundurile pietroase.

Este un pește foarte activ ziua, atacând în grup mai ales peștii tineri. Este masiv, cu alură de prădător, ce aduce la formă cu o torpilă. Are o lungime cuprinsă între 35-50 cm (800 g), rar 60-80 cm și o greutate de 10-12 kg. Corpul este alungit și ușor comprimat lateral, înotătoarele fiind puternice și nepigmentate. Solzii sunt mărunți, cei de pe partea dorsală brun-cenușii cu reflexii albăstrui, pe flancuri argintii, nu foarte lucioși.

Icrele sunt depuse primăvara, în aprilie-mai, pe substrat tare, atât în bălți, cât și în ape curgătoare. Cât este mic se hrănește cu zooplancton, iar ca adult cu obleți, cleni, porcușori, scoici și melci de apă, pe care-i atacă prin lovituri de coadă, amețindu-i, apoi îi înghite.

Absența dinților cu care să apuce prada este motivul pentru care recurge la aceste atacuri violente.