BOARŢA-RHODEUS AMARUS-Szivárványos ökle

Pește de mici dimensiuni (45-9 cm;obișnuit 7 cm), trăiește în ape stătătoare sau lent curgătoare, prin vegetația submersă de la maluri.

Corpul aplatizat este armonios echilibrat.Linia laterală este scurtă, prezentă doar în treimea anterioară a corpului.Solzii sunt relativ mari,pentru un pește atât de mărunt, fiind frumos colorați mai ales la masculi.Dorsal este cenușiu-albăstrui,lateral argintiu cu reflexii verde-smarald şi cu înotătoarea dorsală,fiind ornamentată cu striuri de culoare închisă, cea anală fiind de culoare portocalie. Femela este puțin mai ștearsă. Peștele este uneori confundat cu exemplare tinere de  babușcă (Rutilus rutilus), roșioară (Scardinius eriythrophthalmus), plătică (Abramis brama) sau batcă (Blicca bjoerkna), însă aceste specii nu au corpul atât de pigmentat. Primăvara, după dezgheț, culorile devin foarte intense pentru că începe perioada de reproducere.

Femela, printr-un ovipozitor ca o miniconductă, va depune câteva ouă în interiorul scoicilor vii, iar tot acolo se vor dezvolta şi puii foarte tineri. Perioada de depunere se extinde până în luna august.