CRAP-CYPRINUS CARPIO-Ponty

 

CRAP - Cyprinus carpio

Poate cel mai cunoscut pește din Europa, este tipic apelor lente sau stătătoare, doar sporadic, urcând în zona colinară. Preferă apele liniștite,bogate în mâl și vegetație.

Forma corpului variază foarte mult datorită numeroaselor încrucișări dintre rasele obținute pentru cultură.Tipul sălbatic are corpul alungit și slab comprimat,robust,cu solzi mari de culoare brun-gălbuie. Formele de cultură,care se găsesc astăzi frecvent și în sălbăticie,au corpul mai scurt și mai îndesat,existând chiar rase fără solzi(crapul oglindă). Gura este largă și poziționată ventral,prevăzută la colțuri cu două mustăți. Lungimea poate fi cuprinsă între 30-60 cm, cântărind aproximativ 1,5-3 kg. Cei de 1 m au până la 30 kg,foarte rar 50 kg. Se reproduce primăvara (aprilie-mai), când apare are 18-20 grade Celsius. Înainte de perioada de reproducere, crapii din apele curgătoare, întreprind o mică migrație spre locuri cu apă mică și însorită, unde depun icrele. agitând zgomotos apa.

Fiind omnivor, se hrănește cu plante acvatice (tulpini tinere de papură), animale mici (diferiți răcușori, larve de insecte), cu ouă de broască și chiar cu icrele altor pești, adică cu aproape orice hrană animală sau vegetală, fără a fi răpitor.

Iernează în locurile cu apă adâncă. Trăiește până la 30 de ani, uneori și mai mult.