MORUNAŞ - Vimba vimba-Szilvaorrú keszeg

 

Trăiește în ape curgătoare, doar din întâmplare dacă pătrunde în vreo baltă cu ocazia inundațiilor. Atinge o lungime cuprinsă între 20-30 cm (200-400 g), rar 41-42 cm (880 g).Este adaptat la a-și căuta hrana de pe pietre sau din substrat,obicei trădat de către poziția ventrală a gurii. Capul este mare şi gura puternică fără mustăți. Corpul este alungit și aplatizat, cu aspect de cocoașă la exemplarele mari. Gura este plasată inferior,curbată sub formă de semilună. Colorația variază după anotimp: toamna şi iarna, spatele plumburiu, laturile şi abdomenul alb-argintii;primăvara, spatele devine negru cu reflexe albăstrui, buzele, mijlocul abdomenului, înotătoarele pectorale, ventrale şi anala roșii, masculii au în plus tuberculi albi (în formă de perle) pe cap, opercul, pe marginea solzilor şi pe trunchiul codal.Are solzi mărunți, cenușiu-albăstrui dorsal, alb-argintii pe flancuri. Înotătoarele neperechi sunt cenușii, cele perechi fiind gălbui cu baza roșie.Poate fi confundat cu scobarul (Chondrostoma nasus) , care are însă are gura dreaptă și corpul mai zvelt. Confuzia cu mreana (Barbus barbus ) este ușor înlăturată pentru că aceasta are patru mustăți în colțul gurii.Hrana este variată de la alge până la larve și insecte pe care le culege de pe substrat. Se reproduce la apă rece în aprilie mai,când realizează scurte călătorii în amonte, femelele depunând icrele pe funduri tari sau pe alge.