MREANA-BARBUS BARBUS-Márna

Mreana

Mreana sau breana este un pește de talie mai mare. Este un pește tipic al zonei colinare și de șes, unde cuprinde o întreagă zonă (zona mrenei).

Corpul ei este rotunjit și acoperit cu solzi mărunți. Culoarea peștelui este cenuşiu-măslinie cu flancurile argintii, uneori cu reflexii galbene şi pete mici întunecate. Înotătoarele ventrale sunt ușor pigmentate în roşu. Capul, alungit, are gura inferioară, buzele cărnoase, cea superioară fiind mărginită de patru mustăți aproape egale ca dimensiune, două în colţurile gurii şi două cu fir roșu în interior, spre deosebire de cea vânătă la care uneori lipsește firul roșu. Acestea elimină confuzia cu scobarul sau morunașul, specii cu care se aseamănă ca formă a corpului și poziție a gurii, dar care nu au mustăți.

Dimensiunea obișnuită a mrenei este de 35-40 cm.

Trăiește în apele curgătoare cu un curent moderat și care au substrat nisipos sau argilos.

Se hrăneşte mai ales noaptea cu viermi, moluște, larve de insecte, însă exemplarele de talie mare, în special în perioada rece a anului, consumă puiet de pește. Boiștea are loc în lunile aprilie-mai,în apă adâncă şi curent puternic, câte 5.000 până la 10.000 de icre mici, ele fiind puțin lipicioase, fixându-se astfel ușor pe pietrele sau pietrișul, care acoperă albia râului.

Icrele speciei sunt toxice pentru om.

Carnea sa nu este prea gustoasă, dar pescuitul sportiv este foarte atrăgător.

Dimensiunea minimă admisă la pescuit este de 25 cm.