MREANA-Barbus barbus-Petényi-márna

Mreana

 

Este un pește tipic al zonei colinare și de șes.Trăiește în apele curgătoare cu un curent moderat și care au substrat nisipos sau argilos.Corpul este alungit şi puţin comprimat, cu solzi mărunţi. Culoarea peștelui este cenuşiu-măslinie cu flancurile argintii, uneori cu reflexii galbene şi pete mici întunecate. Înotătoarele ventrale sunt uşor pigmentate în roşu. Gura este poziţionată ventral şi înzestrată cu patru mustăţi aproape egale ca dimensiune, două în colţurile gurii şi două pe buza superioară. Acestea elimină confuzia cu scobarul sau morunașul,specii cu care se aseamănă ca formă a corpului și poziție a gurii,dar care nu au mustăți.Lungimea poate fi cuprinsă între 40-60 cm (rareori 80 cm). Se hrăneşte mai ales noaptea cu viermi, moluşte, larve de insecte, însă exemplarele de talie mare,în special în perioada rece a anului,consumă puiet de pește. Reproducerea are loc între mai şi iulie, în apă adâncă şi curent puternic.icrele sunt puțin lipicioase fixându-se astfel ușor pe pietrele sau pietrișul ,care acoperă albia râului. Icrele speciei sunt toxice pentru om.