Oblete- Alburnus alburnus-Szélhajtó küsz

Probabil cel mai comun pește din apele dulci de la noi din țară, îl găsim începând din zona de șes până în zona submontană în râuri mari şi mici, în lacuri sau bălți, lipsind însă acolo unde apele sunt năpădite de vegetație. Îi place să stea mai cu seamă la loc deschis pentru că pândește insectele care ajung pe suprafața apei. Se deplasează în cârduri.Pește vioi, de apă lin curgătoare, înotând mereu la suprafața apei "oblu" (înot în linii drepte cu bruște cotiri pe loc) și în "pânze" (cete de suprafață).Are o lungime obișnuită cuprinsă între  7-15 cm; cei din lacuri 15-20 cm.Forma sa alungită și puternic aplatizată face ușor de recunoscut această specie de pește.Gura este orientată superior. Solzii mărunți sunt cenușiu-verzui cu irizații albastre pe spate,iar cei de pe flancuri alb foarte lucios. Sunt moi și cad ușor. Înotătoarele sunt transparente, cea caudală și dorsală puțin cenușii. Poate fi confundată mai ales la vârstă mică cu beldița (Alburnoides bipunctatus),care are însă linia laterala foarte bine demarcată de puncte negre și baza înotătoarele roșie,cu speciile de clean sau avatul ( Leuciscus aspius),aceștia din urmă având corpul mai puțin aplatizat.Depunerea icrelor are loc din mai până în iulie, în mai multe tranșe,când femelele depun icrele la apă mică, în locuri cu multă iarbă și alte plante de apă, de care icrele se lipesc.Masculii, în timpul reproducerii, au pe cap tuberculi mici, albi, conici.Consumă orice fel de insecte care cad pe apă și care nu sunt prea mari pentru a fi înghițite. Hrana sa mai constă în plancton, crustacei, larve de insecte.La rândul ei, este hrană pentru multe specii de pești răpitor,fiind specia de bază în dieta avatului.