SCOBAR-Chondostroma nasus-Vésettajkú paduc

Scobarul este locuitorul apelor mari, după ce acestea părăsesc muntele, până la câmpie. Preferă curenții de apă şi locurile adânci. Pot avea o lungime cuprinsă între  25-40 cm și o greutate de la 400 g până la 1 kg).Aspectul elegant al corpului este dat de simetria aproape perfectă a curburilor.Gura este inferioară și dreaptă. Solzii sunt mărunți, brun-cenușii pe spate și argintii mat pe laturi.Înotătoarele au o nuanță sângerie, mai intensă spre bază . Poate fi confundat cu cleanul ( Squalius cephalus), însă acesta are gura orientată anterior, cu morunașul (Vimba vimba),pește care are corpul mai cocoșat și gura sub formă de semilună, sau cu mreana (Barbus barbus)aceasta însă având mustăți, este lesne de diferențiat. Hrana scobarilor este cu predilecție vegetală raclând cu gura suprafața înverzită de alge a pietrelor,viermi, dar consumă și icrele sale sau ale altor pești.. În sezonul rece consumă larve bentonice.. Scobarii își trădează adesea prezența,cârduri întregi fiind vizibile de pe maluri sau poduri datorită reflexiei luminii solare în solzii acestor pești, spectacolul amintind de niște mici oglinzi mișcătoare.Se reproduce în aprilie-mai, când pornește în cârduri spre pâraiele de munte, urcând până în zona păstrăvului. Femela lipește icrele pe fund pietros, la mică adâncime. Către toamnă se strânge în cârduri mari să ierneze în bulboane adânci.