Ziua Liliacului Carpatin 2019

Pentru al VI-lea an consecutiv, organizăm Ziua Liliacului Carpatin, o sărbătoare a ariei protejate de pe Valea Iadului.

Această ediție este organizată în cadrul proiectului INTERREG Na-Tu-Re ”Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor - Hajdú-Bihar counties”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția de Management al Destinației Bihor.

Liliacul Carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale care a devenit o arie protejată de interes național, mai precis o rezervație naturală cu suprafața de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz și Curățele.

Sărbătoarea este programată să înceapă sâmbătă, 15 iunie 2019, de la ora 10, la Coada Lacului, pe platoul de vis-a-vis de Vila Sanda (la intersecția cu drumul către Meziad).

În prim planul sărbătorii se află elevii și natura.

În cadrul evenimentului va avea loc un târg de produse locale, specifice județului Bihor.

Unul dintre cele mai importante momente din cadrul Zilei Liliacului Carpatin va fi concursul de gătit la ceaun. La acest concurs se pot face înscrieri până la data de 14 iunie 2019 pe pagina de facebook: www.facebook.com/AquaCrisius sau transmițând un mesaj aici, pe pagina evenimentului.


Anul acesta vă așteptăm cu:
- Concurs interșcolar cu teme de mediu - selecție pentru tabăra Junior Ranger
- Târg produse locale – produse alimentare și artizanat
- Materiale informative surpriză

Cum se poate pescui legal pe Crişul Repede şi pe Crişul Negru

Pescarii sportivi care doresc să fie găsiţi în regulă la controalele efectuate de APS Aqua Crisius cu sprijinul Jandarmerieri şi a inspectorilor piscicoli ai ANPA, au două posibilităţi.
1. Să meargă la Trezorerie unde se achită taxa de eliberare a permisului ANPA pe urmă se deplasează la Inspecţia Piscicolă din cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor pentru solicitarea permisului ANPA şi apoi să obţină avizul administratorului ariilor protejate Crişul Repede – Crişul Negru, adică APS Aqua Crisius. Avizul APS Aqua Crisius pentru pescuitul sportiv în rezervaţiile naturale  poate fi obţinut pe loc de membrii APS Aqua Crisius sau în termenul legal de 30 de zile de către nemembrii APS Aqua Crisius.

2. Mai simplu, într-un singur loc. Să solicite direct la sediul APS Aqua Crisius permisul ANPA cu taxa aferentă precum şi avizul pentru ariile protejate.
În plus, la fel de important din punct de vedere legal, pescuitul în rezervaţiile naturale aflate pe cursul Crişului Repede şi  al Crişului Negru se poate practica doar cu avizul administratorului respectivelor rezervaţii. Începând din anul 2011, administratorul numit de Ministerul Mediului este Asociaţia de Pescuit Sportiv (APS) Aqua Crisius, cu sediul în Oradea, strada Piaţa 1 Decembrie  nr.2.
Detalii privind legislaţia piscicolă şi administratorii rezervaţiilor naturale de pe cursurile de apă din România pot fi găsite pe siturile ANPA, Ministerului Mediului şi Ministerului Agriculturii.
Subliniem că informaţiile oficiale sunt la îndemâna oricui, pe Internet sau în massmedia, astfel că vă recomandăm să vă documentaţi dacă sunteţi ţinta unor eventuale dezinformări verbale.

Subcategorii