Pestera Meziad deschisa intr-o lumina fantastica (nr. II)


Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a reamenajat anul acesta şi Peştera Meziad, aflată nu departe de Peştera cu Cristale din comuna Roşia. Cu sprijinul Primăriei Remetea, a Fundaţiei Româno-Americane şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, în Peştera Meziad s-au montat căi de acces sigure şi o tiroliană experimentală, la intrare.

Citeşte mai departe...

Pe urmele lui Czaran Gyula: Turul de la Boga (nr. II)

 

Când vine vorba despre Munții Bihorului, un pasionat de Natură se gândește aproape automat la Cetățile Ponorului, la Bazarul Someșului (Cheile Someşului Cald) sau la Valea Galbenei, acestea fiind cele mai de preț nestemate ale zonei, cunoscute atât în România, cât și în Ungaria.
Renumele acestora împinge mai în spate o altă atracție demnă de atenție, a
cărei ignorare nu a dăunat deloc frumuseții ei, însă drumurile vechi făcute de
Czaran Gyula și însemnările acestuia au dispărut deja în multe locuri.

Citeşte mai departe...

Tinca – unde două peisaje se îmbrăţişează (nr. I)

Din înscrisurile semnate deja din anul 1338, localitatea Tinca din judeţul Bihor se află la 40 km sud de Oradea,  pe malul şerpuitor al Crişului Negru. Majoritatea populaţiei localităţii, de 5.500 de oameni, este de naţionalitate română, maghiarii şi rromii fiind în minoritate. Poarta de vest arată spre câmpia joasă, iar cea de est spre Munţii Apuseni, exact acolo unde câmpia şi lanţul
muntos se îmbrăţişează.

Citeşte mai departe...

Pe urmele lui CZÁRÁN GYULA (nr. I)

Minunile Munţilor Bihorului
Azi, tot mai mult auzim despre calamităţi naturale: inundaţii, cutremure, alunecări de teren,
etc., iar emisiunile de ştiri ne prezintă uneori imagini care, fără doar şi poate, se pot întrece cu unele pelicule fanteziste ale filmelor de groază.  În evocarea unor catastrofe – aşa cred – noi, oamenii, jucăm un rol important, pentru că nu ştim să apreciem şi să respectăm natura la valoarea ei reală.

Revista Crisurilor online (RO)

Numarul 1.                                                            Numarul 2.

numarul1

revista

 

Numarul 3

Numarul 4

numarul4

De la Crişuri pân la Tisa: vene în peisaj (nr. I)

Dunărea leagă zece ţări şi patru capitale. Mai mult, valsul „Dunărea Albastră” leaga inimile melomanilor din toată Europa graţie inspiraţiei lui Strauss. Comparativ, Crişurile şi chiar Tisa sunt simpli afluenţi. Dar care unesc şi ei două ţări vecine înainte de a se vărsa în Dunăre. Iar în măsura în
care Apa înseamnă Viaţă, şi bazinul Crişurilor e ca un organism ce transcede geopolitic, legând, din vechime, comunităţile aflate de o parte sau alta a graniţei.