Stimate cititor (nr. I)

Mă bucură faptul că vă pot saluta din paginile acestei apariţii! Ţineţi în mână revista care prezintă regiunea văilor Crişurilor sub o formă plăcută şi, totodată, sper că citirea articolelor vă va încânta şi pe dumneavoastră.
Cu prima apariţie din totalul de şase al acestui serial mai de demult râvnit, lansez această revistă care este menită să popularizeze regiunea Crişurilor prin câştigarea proiectului de către Asociaţia de Dezvoltare Békés.
Această regiune aparte, cu un mediu natural diversificat, leagă locuitorii mai multor localităţi, de mai multe naţionalităţi, prin locurile de naştere şi de muncă, prin obiectivele de călătorie, prin moştenirea istorică şi culturală, prin tradiţiile populare vii cât şi prin provocările actuale.

Slalom în Ţara Zăpezilor (nr. II)

Snow-party, snowmobil, snowboard, schi!
Iarna, la Stâna de Vale şi Arieşeni ninge deseori mai mult decât la renumitele pârtii de pe Valea Prahovei, unde şi preţurile sunt mai mari. Aşa că bihorenii ori schiază pe pârtiile de acasă, ori îşi petrec vacanţa de iarnă în străinătate.
În schimb, zona Vârtop – Arieşeni se dezvoltă continuu şi atrage amatori de sporturi de iarnă din mai multe judeţe şi chiar de peste hotare.
Dealtfel, în câteva ierni s-au organizat și concursuri naționale de schi pentru juniori. Pe lângă pârtiile consacrate de la Arieşeni, iarna trecută s-a deschis şi moderna pârtie „Piatra Grăitoare”, de la graniţa Bihorului. Traseul de peste 1.100 de metri al telescaunului deschide o privelişte spectaculoasă asupra Depresiunii Beiuşului. Panorama ce se oferă şi spre Groapa Ruginoasă şi, peste platoul Padiş, până la Cornu Muntilor, motivează o plimbare cu telescaunul şi pentru neschiori.

Snowkayaking si la Vartop (nr. II)

Pe muntele aflat vizavi de pârtiile de la Vârtop se practică de câteva ierni şi sporturi mixte, precum parapantismul şi snowkayakingul.
Cine se simte în stare să le încerce poate apela la asistenţa instructorilor de la Extrem Zone Adventure (EZA). Aceştia vă dau cu propria lor parapantă, în tandem, pentru circa 100 lei per zbor.

Proiect amplu de cercetare a Crișului Repede și a Crișului Negru (nr. II)

Un proiect pe cât de amplu pe atât de necesar va fi derulat pe parcursul a 36 de luni, până în 2014, de Asociaţia Pescarilor Sportivi (APS) Aqua Crisius Oradea, pentru şase situri Natura 2000. După cum a anunțat la lansarea din luna octombrie 2012, preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor, chiar şi titlul proiectului este amplu, prevăzând „Elaborarea Planurilor de management, măsuri de management integrat şi întărirea capacităţii instituţionale de administrare” a celor şase situri de interes comunitar.

Citeşte mai departe...

Cu ultimul mohican pe varf de munte (nr. I)

vezi acest articol in paginile 38 si 39 din revista Vaile Crisurilor
Bâlcul e, poate, cea mai izolată aşezare din Bihor, aflată aproape şi de graniţele cu judeţele Alba şi Arad, unde se află şi cel mai înalt munte din Apuseni, vârful Biharea, de la poalele căruia izvorăşte Crişul Negru.
Pe vremuri era sat plin de viaţă. Acum a ajuns cătun abia pe sfert locuit. Iar viitorul pare lipsit de speranţă în ciuda peisajului de o frumuseţe aparte.
Singurul bărbat rămas în Bâlc este vânătorul Vlaicu, cel care se străduie să ţină la respect mistreţii atraşi de cartofii semănaţi şi săpaţi de cele câteva femei rămase în cătun. Iar sălbăticiunile apar deseori în Bâlc, fiindcă e înconjurat de munţi şi văi împădurite, la opt kilometri de cea mai apropiată aşezare omenească, satul Criştioru de Sus.

Citeşte mai departe...