Episcopul Bercea: “să nu pierdem contactul cu Natura”

În luna mai a înflorit bujorul banatic pe Dealul Pacău, cea mai nordică rezervaţie din ţară care asigură ambientul necesar acestei specii ocrotite. La invitaţia custodelui rezervaţiei, Asociaţia „Aqua Crisius”, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, şi-a regăsit pentru o zi pasiunea care l-a îndemnat în tinereţe să studieze şi horticultura. Iar vizita episcopului orădean în acel colţişor de rai floral a prilejuit şi un interviu:

Citeşte mai departe...

Situri Natura 2000 „în cascadă” pe Crişul Repede (nr. III)

De la izvoarele din Munţii Apuseni şi până la traversarea graniţei cu Ungaria, Crişul Repede adună o salbă de Situri Natura 2000.  Cu excepţia sitului Defileul Crişului Repede – Munţii Piatra Craiului, celelalte patru situri Natura 2000 de pe acest râu sunt administrate de APS Aqua Crisius, care este responsabilă de protejarea speciilor valoroase de floră şi faună precum şi de conservarea habitatelor acestora.

Citeşte mai departe...

Beiușul are trei frății în Ungaria și prieteni în toată lumea (nr. III)

Beiușul s-a înfrățit cu orașul Komló - în 1992 iar cu localitatea de graniță Méhkerék și cu orașul Békéscsaba în 1999. Astfel că delegații din cele trei localități ungare au avut ocazia să viziteze municipiul aflat între Munții Apuseni și Crișul Negru, într-o zonă cu veche tradiție culturală, etnografică și nu numai.  Iar legăturile internaționale pe care și le-a  creat, în ultimii ani, Beiușul i-au îmbogățit zestrea culturală și i-au adus un plus de imagine în lume.
pestera coliboaia

Pescuitul pe Crişuri, cu sclipiri în suflet (nr. III)

Mai nou e uşor să agheţi tehnici sofisticate şi trucuri eficiente de pe sumedenia de site-uri, canale TV şi reviste pescăreşti. Aşa că novicele nu mai e musai să momească, poate chiar cu o pălincă, undiţarii înrăiţi ca să le „pescuiască” din scretele lor apărate deseori cu straşnică muţenie: nădituri, locuri şi metode care le-au adus fiori în inimi şi argint greu în plasă.
Sfântul căutător „Google” est, însă, nu doar cea mai performantă unealtă în lupta cu şiretenia şi instinctul de apărare al peştelui. Ci, totodată, şi un prieten al râvnitului locuitor al apelor.

Nufărul termal, valoros dar şi sensibil (nr. III)

Până acum, Rezervaţia naturală „Pârâul Peţa” era renumită ca atracţie turistică prin valoarea biologică dată de speciile endemice ale nufărului termal, ale roşioarei lui Racoviţă şi a melcului relict, păstrate în ambientul „tropical” al lacului încă din era terţiară.
Iată însă că, printr-un concurs de împrejurări nedorite, Rezervaţia declarată monument al naturii în 1932, îşi depăşeşte calitatea de simbol natural al Băilor 1 Mai.
nufar termal

Citeşte mai departe...

Tiroliană, muzeu de mină şi Peşteră de Cleştar (nr. II)


„Uauuuuuuuuuu...”, exclamă încântat, deasupra văii, unul din puştanii care s-au încumetat să se dea pe tiroliana lungă de 300 de metri din Parcul de Aventură din comuna Roşia. Emoţiile erup căci tiroliana de la Roşia e cea mai lungă din vestul României şi a doua în ţară după tiroliana din Harghita Băi. Îndeosebi la prima tură, inima începe să pompeze mai rapid sângele în vene încă de când îmbraci hamul şi măsori hăul din priviri, în balconul de lansare.

Citeşte mai departe...

Rafting de senzaţie pe torenţi primăvărateci (nr. III)

Topirea zăpezilor şi ploile de primăvară umflă râurile montane oferind şansa unor partide de rafting pe ape învolburate. Iar senzaţiile trăite când călăreşti torenţii  înspumaţi sunt cu totul altele decât la raftingul pe cursuri line. O spun nu doar amatorii ci şi profesioniştii.
„Am mai vâslit pe 20 de râuri din ţară, dar încă nu am păţit aşa. După ce torentul ne-a răsturnat, m-am dus vreo 25 de metri fără să mă redresez”, povestea chiar Pinter Istvan după o aventură cu colegii salvamontişti pe râul plin de hopuri care alimentează barajul Drăgan.
crisul repede

Citeşte mai departe...